ဆီးခ်ဳိ ေရာဂါေၾကာင့္ ေသဆံုးသူ ၁၃၃ဝဝဝ ၊ ႏွလံုး ေရာဂါေၾကာင့္ ေသဆံုးသူ ၄၄ဝဝဝ ႏွင့္ ကင္ဆာ ေရာဂါေၾကာင့္ ေသဆံုးသူ ၆ဝဝဝ တို႔မွာ အခ်ဳိရည္မ်ား ေသာက္သံုးမႈႏွင့္ ဆက္စပ္ ေနသည္။ ေသဆံုးသူ ၇၈ ရာခိုင္ႏႈန္းသည္ ခ်မ္းသာေသာ ႏိုင္ငံ မ်ားထက္ ဝင္ေငြ နည္းပါးသည့္ ႏိုင္ငံႏွင့္ အလယ္ အလတ္ ဝင္ေငြ ရရွိေသာ ႏိုင္ငံ မ်ားမွ ပို၍ အျဖစ္ မ်ားသည္ကို ေတြ႕ရွိ ရသည္။ အခ်ဳိရည္ ေသာက္သံုး ျခင္းသည္ ေသဆံုးသူ စာရင္းႏွင့္ ဆက္ႏႊယ္ ေနသည္ ကိုမူ သက္ေသ မျပႏိုင္ ေသးေသာ္လည္း သၾကားဓာတ္ မ်ားေသာ အခ်ဳိရည္ မ်ားသည္ ခႏၶာကိုယ္ အေလးခ်ိန္ ျမင့္တက္ ေစၿပီး ဆီးခ်ဳိ၊ ႏွလံုးႏွင့္ ကင္ဆာ ေရာဂါ အခ်ဳိ႕ ျဖစ္ပြား မႈကို ျမင့္တက္ ေစႏိုင္သည္။ သိပၸံ ပညာရွင္ မ်ားသည္ ၎တို႔၏ ေတြ႕ရွိခ်က္ မ်ားကို 2010 Global Burden of Diseases ဌာန၏ သၾကားဓာတ္ မ်ားေသာ အခ်ဳိရည္မ်ား ေသာက္သံုး ျခင္းသည္ ကမၻာ တစ္ဝန္း တစ္ႏွစ္ လွ်င္ လူေပါင္း ႏွစ္သိန္းခန္႔ ေသဆံုးႏိုင္ ေလ့လာမႈမွ အခ်က္ အလက္ မ်ားအား စုေဆာင္း သတင္း ေပးပို႔ခ်က္မ်ား အေပၚတြင္ အေျခခံ ထား သည္။ ကမၻာ့ ေဒသႀကီး ကိုးခု၊ လက္တင္ အေမရိကႏွင့္ ကာရစ္ ဘီယန္ တို႔၌ ဆီးခ်ဳိ ေရာဂါျဖင့္ ေသဆံုးမႈ ႏႈန္းမွာ အျမင့္ဆံုး ျဖစ္ၿပီး ၎ ေသဆံုးမႈ မ်ားသည္ အခ်ဳိ ရည္မ်ား ေသာက္သံုး ျခင္းႏွင့္ ဆက္ႏႊယ္ ေနသည္။ အနာ ဂတ္တြင္ သုေတ သန ျပဳမႈ မ်ားသည္ ကမၻာ တစ္ဝန္း ကေလး မ်ား၌ သၾကား ထည့္သြင္း ထားေသာ အခ်ဳိရည္ ေသာက္သံုးမႈ ပမာဏအား အကဲျဖတ္ ေလ့လာ ျခင္းႏွင့္ အခ်ဳိရည္ ေသာက္သံုး မႈေၾကာင့္ ကေလးမ်ား လက္ရွိ အေျခ အေနႏွင့္ အနာဂတ္ က်န္းမာေရး အေျခအေန တို႔တြင္ မည္သို႔ အက်ဳိး သက္ေရာက္ မႈမ်ား ရွိႏိုင္သည္ကို ေလ့လာ အကဲျဖတ္ သင့္သည္။ တစ္ေန႔ လွ်င္ အျမႇဳပ္ ပါေသာ အခ်ဳိရည္ တစ္ဘူးခန္႔ ေသာက္သံုး႐ံု မွ်ျဖင့္ ဆီးခ်ဳိ ေရာဂါ အမ်ဳိး အစား ႏွစ္မ်ဳိး ျဖစ္ပြား ေစႏိုင္ေၾကာင္း သုေတသီ မ်ားက သတိေပး ေျပာၾကား ထားသည္။ မည္သည့္ ကယ္လိုရီ ပံုစံမ်ဳိး မဆို သၾကားဓာတ္ ကယ္လိုရီ ၁၅ဝ အပို စားသံုး ပါက လူထု အတြင္း ဆီးခ်ဳိ ျဖစ္ပြားမႈ ႏႈန္း သုည ဒသမ ၁ ရာခိုင္ႏႈန္းခန္႔ တိုးလာ ႏိုင္သည္ ကို စတန္းဖို႔ဒ္ တကၠသိုလ္၊ကယ္လီဖိုးနီးယား ဘာကေလ တကၠသိုလ္ႏွင့့္ ကယ္လီဖိုးနီးယား ဆန္ဖရန္ စစၥကို တကၠသိုလ္ တို႔မွ သုေတသီ မ်ားက ေတြ႕ ရွိ ထားၾကသည္။ ။
ေကေက
No comments:
Post a Comment